Veelgestelde vragen

FAQ

Wanneer is het vaarbewijs verplicht?

Het Vaarbewijs is verplicht voor motorboten die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Hiertoe behoren ook waterscooters en jetski’s. Voor pleziervaartuigen met een lengte tussen de 15 en 25 meter moet je tevens beschikken over een vaarbewijs.

 

Waarom heb ik het vaarbewijs nodig?

Als je op het water niet weet wie er voorrang heeft, heb je een ernstig probleem, als je bijvoorbeeld vertraagd of uitwijkt terwijl je voorrang hebt, doe je het helemaal fout. Bij voorrang geldt immers: koers en snelheid handhaven. En, of je voor je boot nu een vaarbewijs moet hebben of niet, in de wet staat dat je bekwaam moet zijn.
Zeilers in het bijzonder denken dat ze altijd voorrang hebben en dat is niet zo. Vooral van gestrekte koers stuurboordzijde, zeil op en motor aan, en aanmeren, hebben ze vaak geen notie.
Dus als een verzekering niet wilt betalen, kunnen ze je voor de rechter dagen en zeggen dat je niet kunt varen. Met een vaarbewijs sta je dan een stuk sterker. Bovendien, je bent toch een watersporter, het is leuk om van je sport het naadje van de kous te weten.

 

Waarom kiezen voor de dagcursus?

De belangrijkste reden om te kiezen voor de dagcursus is het zeer hoge percentage mensen dat slaagt. Na 15 jaar vaarcursussen te hebben gegeven, weet ik dat veel cursisten na een dag werken ’s avonds minder opnemen en dat er ook weinig tijd is om te oefenen. Daarom werk ik nu met de Studiewijzer van Ben Ros die met veel gevoel voor didactiek, krachtig, en overzichtelijk de stof van het vaarbewijs behandelt, waar andere boeken eindeloze ondoorzichtige technische verhalen ophangen . Na de dagcursus overzie je de gehele examenstof van het Vaarbewijs en blijven de verbanden beter in het geheugen hangen, wat weer scheelt bij het leren.

 

Hoeveel uur moet ik studeren voor het vaarexamen?

Het aantal uur dat iemand studeert voor het vaarexamen is per persoon anders. Na het examen van de Vamex wordt aan de deelnemers die geslaagd zijn gevraagd hoe lang zij geoefend hebben, en zij gaven aan nog tussen de 5 en 15 uur geoefend te hebben.

 

Tot wanneer is het vaarbewijs geldig?

Het vaarbewijs is levenslang geldig. Dit geldt ook voor bestaande bewijzen waar nog een vervaldatum op staat. Tot 1 januari 2016 kan u de papieren versie gratis omruilen voor het kaartje.